Je baalt. Je hebt gekozen voor een (hernieuwde) implementatie van Salesforce Service Cloud omdat je de verschillende serviceprocessen in je organisatie wilt digitaliseren en optimaliseren. Een kwestie van uitrollen en gaan met die banaan, zo dacht je…

Volgens je implementatiepartner kon je het met specifieke maatwerk oplossingen helemaal op maat laten maken. Klonk goed, maar inmiddels zit je al maanden te wachten tot ze eindelijk klaar zijn, is iedere tussentijdse extra wens een enorme uitdaging en kost het je ook nog eens veel meer dan je in eerste instantie had gebudgetteerd. Deze vertraging had je niet voorzien en de directie begint druk uit te oefenen. Was een eenvoudigere, standaardimplementatie niet toch verstandiger geweest? Het is de eeuwige strijd tussen configuratie en maatwerk: hoe beslis je wat voor jou de beste oplossing is?

“Voor maatwerk moet er nieuwe code geschreven om de software iets te laten doen wat het nog niet optimaal kan.”

Ronde 1: de voordelen van maatwerk

Bij maatwerk, ofwel customization, worden er specifieke oplossingen gecreëerd binnen het Salesforce platform, bijvoorbeeld omdat bepaalde functionaliteiten, integraties of toepassingen ontbreken die je wel nodig hebt om je gehele ecosysteem compleet te maken met alle touch points met de consument. Daarvoor moeten fundamentele aanpassingen worden doorgevoerd in het platform, waardoor er nieuwe code moet worden geschreven om de betreffende software iets te laten doen wat het nu nog niet optimaal of geautomatiseerd kan. Dit zijn vaak robuustere en langere trajecten, aangezien coderen nu eenmaal een tijdrovende zaak is.

De voordelen:

  • De geïmplementeerde oplossing is speciaal ‘op het lijf’ van jouw onderneming ontwerpen en biedt daarmee een gebruikerservaring op maat.
  • Er worden geen concessies gedaan, het wordt precies zo ontwikkeld als jij vraagt en voldoet daarmee aan al je wensen.
  • Het geeft je het gevoel ‘uniek’ te zijn, een standaardoplossing voldeed in jouw ogen immers niet.

“Een configuratietraject duurt korter, omdat je bestaande mogelijkheden en eerdere ontwikkelingen benut.”

Ronde 2: de voordelen van configuratie

Tegenover het leveren van maatwerk, staat het voornamelijk concentreren op configuratie van het platform. Bij configureren ga je kijken hoe je bestaande, zogenoemde ‘Standard Out-of-the-Box’ (SOOTB) oplossingen binnen het Salesforce platform, optimaal kunt benutten om te komen tot de perfecte oplossing. Of je maakt gebruik van externe oplossingen zoals product add-ons of external objects. Dit zijn aanvullende oplossingen op de bestaande infrastructuur die reeds voorontwikkeld zijn. Meestal zijn ze ontwikkeld door partners van Salesforce die al eerder met de betreffende uitdaging te maken hebben gehad en hiervoor een gestandaardiseerde oplossing hebben gecreëerd. Door deze extra oplossingen te configureren, verrijk je het platform en pas je het op zo’n manier aan dat het perfect aansluit op de wensen van de klant.

De voordelen:

  • Het traject duurt korter omdat je simpelweg de bestaande mogelijkheden en eerdere ontwikkelingen benut in plaats van iets heel nieuws te verzinnen.
  • Dit zorgt tegelijkertijd ook voor lagere kosten, meer flexibiliteit en meer schaalbaarheid.
  • Het is makkelijker om samen met de interne organisatie een project te draaien, waarbij je eigen gespecialiseerde Salesforce-medewerkers mee ontwikkelen. Hierdoor doorlopen ze meteen een trainingsproces. Dit zorgt voor een betere en effectievere adoptie.

“Maatwerk suggereert schaalbaarheid en flexibiliteit. Vaak is juist het tegenovergestelde het geval.”

En de winnaar is: configuratie!

In ieder geval in onze visie. Wij kiezen er heel bewust voor om bij implementatieprocessen zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande oplossingen. Coderen doen we alleen als het echt niet anders kan. Waarom? Omdat het leveren van maatwerk vooral extra werk en tijd kost. Natuurlijk is dat interessant voor de leverancier, die kan dan immers meer factureren. Maar is het ook het beste voor jou? De term maatwerk suggereert dat het de oplossing meer schaalbaar en flexibel maakt. Vaak is juist het tegenovergestelde het geval. Naarmate je meer aanpast in het basissysteem, bijvoorbeeld een Salesforce-platform, wordt het risico op complicaties met o.a. upgrades en integraties des te groter.

Maak het niet nodeloos ingewikkeld

Uiteraard moet je per situatie kijken wat exact de mogelijkheden (en onmogelijkheden) zijn. In de meeste gevallen is het echter volstrekt onnodig om het wiel steeds opnieuw uit te vinden. We zijn nu eenmaal niet zo uniek als we graag denken: veel bedrijven worstelen met gelijksoortige vraagstukken. De realiteit is dat 70% van de uitdagingen omtrent datamodellering en 35% van de innovatieverzoeken gelijkwaardig is, evenals 60% van de componenten of functionaliteiten in een typische implementatie. Wij vinden het zonde om deze schat aan al uitgedachte oplossingen en technologieën onbenut te laten en gebruiken die om nieuwe features en tools te ontwikkelen die complementair zijn aan het Salesforce platform (product add-ons). Het stelt je in staat met behulp van standaardproducten stiekem toch een beetje maatwerk realiseren en het scheelt je veel gedoe en tijd.

Ons motto is niet voor niets ‘simplifying technology’ dus wat ons betreft geldt: maak het vooral niet nodeloos ingewikkeld!

Meer weten?

Ik ga graag met je in gesprek om te bekijken wat voor jou de beste oplossing is. Stuur me een bericht of plan direct een afspraak in via deze link.

Comments are closed.