Al voor corona drentelden er soms kleine groepjes jongeren rond bij de kassa in de supermarkt. Als regelmatige supermarktganger wist je meteen: het is weer voetbalplaatjes-tijd. Ondanks het gebedel, blijft het natuurlijk leuk om één zo’n kind een stapel plaatjes in de hand te drukken. Maar het kan ook zo ver gaan, dat familie, buren en collega’s ingeschakeld worden om te helpen verzamelen. Een knap staaltje collaborative marketing van de bewuste supermarktketen, die hiervoor samenwerkt met de Italiaanse firma Panini. Niet alleen wordt een bezoek aan de supermarkt extra beloond, bezoekers hebben een extra reden om meer producten te kopen en vaker langs te gaan. Ofwel de gehele customer engagement krijgt een boost.

Next level Customer Engagement met collaborative marketing

De hedendaagse consument wil zich uniek, gezien, gewaardeerd en waardevol voelen. Om hierin de next level te behalen, moet je customer engagement in alle opzichten een ware experience zijn, waarbij álle afdelingen slim samenwerken. Met andere woorden: de medewerkers van marketing, verkoop en service moeten samen echt in de huid van de consument kruipen, om zo voor elke behoefte van de consument een unieke klantervaring te bedenken. En waar mogelijk de verwachtingen zelfs overtreffen. Dit is stap 1. De volgende stap is de klantverwachting ook daadwerkelijk in te lossen. Die extra prikkel kun je bereiken door het aangaan van creatieve partnerships met andere partijen, zoals Panini.

“Door collaborative marketing kun je een incentive aanbieden die relevant is voor je klant, maar die niet binnen het gangbare aanbod valt.”

Binnen retail heeft collaborative marketing zijn effectiviteit al langer bewezen. Voorbeelden zijn de overbekende moestuintjes en voetbalplaatjes van Albert Heijn, maar ook de handdoeken bij Shell of de korting op het bezoek aan pretparken bij Bruna. Voor de leveranciers van deze goederen kunnen dit soort acties een lucratief tweede verkoopkanaal betekenen, doordat de supermarkten hiervoor meebetalen. Ook kunnen de promoties bijdragen aan een grotere naamsbekendheid. De supermarkten zien op hun beurt een mooie tijdelijke piek in hun omzet, doordat de acties een trigger vormen om meer en vaker te shoppen. Plus: zij kunnen hierdoor een incentive aanbieden die relevant is voor hun klant, maar die niet binnen het gangbare aanbod valt.

Aan de slag met collaborative marketing 

Het inrichten van een effectief, persoonlijk en waardevol loyalty of engagement programma is nog niet zo eenvoudig. Behalve het creatieve aspect heb je als basis ook een krachtig loyalty- en engagementprogramma nodig waar je makkelijk, voor jouw klant relevante incentives en promoties aan kunt toevoegen. Vooral bedrijven of merken met overeenkomstige doelen en ambities op het gebied van marketing, branding en loyalty komen daarvoor in aanmerking. De vraag die je moet beantwoorden is: In hoeverre kunnen partners met hun propositie een waardevolle ervaring bieden en de behoefte vervullen van jouw klant?

Om die vraag te beantwoorden, is het slim te beginnen met kleinschalige partnerships die je flexibel in kunt zetten. Door eerst een testfase te doorlopen, kunnen je bestaande klanten wennen aan deze extra service. Vervolgens kun je het aanbod stap voor stap uitbreiden en je klant meer keuze of waarde geven.

“In de nieuwe werkelijkheid kunnen bedrijven de hulp en ondersteuning van andere sterke merken goed gebruiken om de relatie met de klant te verstevigen.”

Eén en één is drie

In mijn ogen is collaborative marketing dus een logische manier voor het verhogen van je customer experience. In de huidige werkelijkheid kunnen retailers, maar ook fabrikanten, de hulp en ondersteuning van andere sterke merken goed gebruiken om de relatie met de eindklant te verstevigen. Hier zijn creatieve partnerships voor nodig die binnen je marketinginspanningen zorgen voor kruisbestuiving. En dan doel ik met name op het engagementproces. Dat vraagt erom dat je het aandurft klanten te delen, waarvoor je zal moeten stoppen met concurrentie-denken. Dat hoort bij de oude wereld. Natuurlijk kan iedere euro maar één keer besteed worden. Maar denk je aan de synergetische effecten die een hogere besteding met zich meebrengen, dan leidt collaborative marketing tot één en één is drie.

Collaborative marketing op de langere termijn 

Op de langere termijn zal het aantal samenwerkingen tussen bedrijven en merken steeds verder toenemen. Door de krachten te bundelen, slim samen te werken en creatieve verbindingen te leggen, kun je als moderne retailer in mijn ogen dan ook het verschil maken. Het bezoek aan de shop wordt verrijkt én extra beloond. Niet met spiegeltjes en kraaltjes, maar door echte waarde. Collaborative marketing wordt zo een onmisbare schakel binnen het gehele domein van customer loyalty en engagement.

En waar we dat nu nog vooral binnen de supermarktwereld zien met incentives met een lage waarde, zoals moestuintjes of voetbalkaartjes, zal deze vorm van samenwerken zich steeds verder uitbreiden binnen non-food retail. Waarbij het aanbod van rewards en incentives ruimer wordt en de beloningsmechanismen vernuftiger en meer datagedreven. Dit geeft de eindklant meer keuzevrijheid en duidelijkheid waar hij of zij voor spaart. Kortom, programma’s worden individueler en persoonlijker. Dat noem ik dus next level Customer Engagement.

Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw huidige engagement ecosysteem en welke kansen nog onbenut blijven? Wij houden regelmatig inspiratiesessies over next level customer engagement en de rol van collaborative marketing. Interesse? Neem contact met ons op en we vertellen je er meer over.

Comments are closed.